Zepsute mięso ze względu na ryzyko powstawania nieprzyjemnych zapachów i zagrożenie sanitarne, należy odpowiednio utylizować. Mięso nie nadaje się do bioodpadów, ponieważ może powodować zagrożenie sanitarne, przyciągać szkodniki i nie jest przeznaczone do kompostowania.
Gdzie wyrzucić zepsute mięso?
- Pojemnik na odpady zmieszane (czarny pojemnik)
- Zepsute mięso należy wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Aby uniknąć przykrych zapachów, zapakuj mięso w szczelny worek przed wyrzuceniem.
Czego unikać:
- Zepsute mięso nawet w małych ilościach nie powinno trafiać do bioodpadów (brązowy pojemnik).
- Mięso nie powinno trafiać do domowego kompostownika, ponieważ rozkłada się wolno i może przyciągnąć szkodniki oraz wydzielać nieprzyjemny zapach.
Prawidłowa utylizacja zepsutego mięsa ogranicza zagrożenie sanitarne i pomaga zachować porządek w procesie segregacji odpadów.